Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Brzoskwinie i gruszki umyć (ew. obrać ze skórki), usunąć pestki lub gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki.
Tak przygotowane owoce umieścić w garnku, zalać wodą, gotować na małym ogniu – tak, aby woda powoli odparowywała.
Cytrynę sparzyć, skórkę zetrzeć na tarce o małych oczkach, sok wycisnąć.
Skórkę, sok z cytryny oraz cynamon dodać do owoców.
Całość smażyć przez ok. 1,5 godziny – do zgęstnienia.
Gotowy dżem zamknąć w słoikach, zawekować.